Čas rýchlo letí

22.01.2017 16:39

Čas rýchlo letí...

      Od prvého dňa školského roku prešlo už pár týždňov. Začali sme 2. septembra vo vyzdobených triedach, plní očakávaní na obidvoch stranách. Ako to pôjde tento rok, ako sa nám zmenili deti, narástli, dozreli na predškolákov... Deti boli zvedavé na pani učiteľky a kamarátov, ktorých nestretli celé leto. Veľa zážitkov, skúseností, veru bolo o čom rozprávať. Celkom noví škôlkári to mali trochu ťažšie, možno prvý krát celý deň bez maminky, s cudzími ľuďmi. No nič netrvá večne a smutné tváre detí a rodičov vystriedala veselá vrava každé ráno v materskej škole.

      Tento rok pre materské školy začal platiť nový Školský vzdelávací program pre predprimárne vzdelávanie. Jeho podstatou je praktické , zážitkové učenie, experimentovanie, bádanie. A keďže dni ostávali farebnejšie, jeseň nás lákala von zbierať listy, pozorovať prírodu, skúmať kôru stromov, vzhľad listov pomocou lupy, výtvarných techník a pod.

      Spoločne s rodičmi sme si zorganizovali „Šarkaniádu“. Deti doma vyrábali s maminkou a ockom šarkana, ktorí sa na nás celú jeseň usmievali z každého kúta. Pre starých rodičov vnúčatká vyrobili milé darčeky, ktoré im darovali pri príležitosti mesiaca úcty k starším.

      Už malé deti vedia, ako sa musíme o seba starať, aby sme boli zdraví. Vlastnoručne si vyrábali ovocné a zeleninové šaláty, pečené čaje, nakladanú kapustu. O tom, ako sa bezpečne hrať doma aj vonku a nezraniť sa v triedach rozprávala naša teta upratovačka Evka Zliechovcová, ktorá je členkou Červeného kríža. Zahrali sa a ňou, ako treba ošetriť ruku, ak sa náhodou poraníme, koho treba zavolať na pomoc.

       Šarkanov na oknách vystriedali vločky. Pomaly sa blížil jeden z dôležitých dní. Čakali sme na Mikuláša. Prvé stretnutie s ním bolo hneď ráno 5.12. v KD, kde nám herci z divadla 5hertzov z Bratislavy zahrali predstavenie Mikuláš, prosím ťa príď. A veru prišiel, hneď po predstavení rovno do materskej školy. Mal plný batoh sladkostí a sem tam aj uhlík pre nezbedníkov. Ale za milé sľuby uhlík ostal Mikulášovi a dobroty dostal každý. Po Mikulášovi sme sa už tešili na najkrajšie sviatky v roku. Že sa blížia potvrdili aktivity, ktoré sme si ešte v tomto kalendárnom roku pripravili. Každoročné vianočné trhy v našej materskej škole, tvorivé dielne s tetou Zitkou Vanekovou – aranžovanie ikebán, návšteva kamarátov zo ZŠ A. Kmeťa a ZUŠ s vianočným programom, vystúpenie našich predškolákov na trhoch v meste, vianočná besiedka pre deti a celý kolektív, ktorá zavŕšila túto časť roka.

      Popriali sme si krásne a pokojné vianočné sviatky, veľa zdravia a šťastia do nového roku.                                                                                         To isté želáme aj Vám rodičom, priateľom a všetkým, ktorý nám akokoľvek pomáhali a držali palce.

Späť