Logopéd

09.08.2013 18:02
  • Od akého veku dieťaťa je vhodná návšteva logopedičky?

    Mgr. Svetlana Kapalková, PhD.


    Logopéd v závislosti od ťažkostí ktoré dieťa má , s ním môže pracovať už vo veľmi rannom veku. Ak napríklad dieťa nehovorí a rodičia majú obavy o vývin jeho komunikácie, vhodný vek je už po 20.mesiaci jeho života.  

    Ak má dieťa v reči neplynulosti, ktoré pretrvávajú dlhšie ako 6 mesiacov, vhodné je začať logopedickú terapiu už okolo 3.roka.

    Podobne, ak je reč výrazne nezrozumitelná pre okolie dieťaťa, veľa hlások dieťa nesprávne či chybne vyslovuje, začína sa s ním pracovať okolo štvrtého roka.

    Platí ale všeobecne pravidlo, že ak rodič cíti obavu o vývin reči svojho dieťaťa v akomkoľvek veku, je lepšie sa s logopédom priamo poradiť o podrobnostiach intervenčného procesu.

  •  Aktivity  na podporu správneho vývoja detskej reči. Kde  čerpať námety?  

    Medzi vždy osvedčené aktivity ako podporovať správny vývin reči určite patrí čítanie detských kníh spolu s dieťaťom. Nie je tu ale dôležité to, aby dieťa tíško sedelo a počúvalo. Veľmi prínosné je tzv. interaktívne čítanie,  kde dieťa počas čítania môže klásť otázky, komentovať alebo vyjadrovať vlastnú perspektívu vnímania príbehu. Vhodné na rozvíjanie reči sú aj rôzne kreatívne činnosti ako kreslenie, modelovanie, stavanie z kociek, rolové hry, či denné rutiny ako stolovanie, umývanie rúk a pod. Nie je tak dôležité akú presne hru hrať, či činnosť vykonávať, oveľa dôležitejšie je uplatňovať komunikačné stratégie, ktoré pomáhajú rozvíjať reč. Často niektoré z nich používame v komunikácii s deťmi intuitívne. Odporúčam však krátke zaškolenie alebo prečítať si o nich viac napríklad v Knihe o detskej reči autorov Horňáková, Kapalková, Mikulajová.

    Niektoré nápady sú spracované aj formou článkov a záujemcovia ich môžu nájsť na logopedickej stránke www.detskarec.sk.

Späť