Spánok dieťaťa

09.08.2013 18:00

Spánok dieťaťa

Skôr do postele znamená menej problémov alebo prečo deti potrebujú dostatočný spánok...

Pomaly sa blíži čas, keď by Vaše dieťa malo ísť do postele a Vám pri tejto myšlienke naskočí husia koža. Zase Vás čaká nekonečné uspávanie či presviedčanie dieťaťa, aby zaliezlo pod perinu a zavrelo očká... Spánok môže byť emocionálnou záležitosťou pre celú rodinu. Deti často vytáčajú svojich rodičov nekonečnými požiadavkami, ktoré majú predĺžiť ich cestu do postele. Ony sú však len deti a vy dospelí, ktorí majú mať nad nimi kontrolu. Ony si ešte neuvedomujú, že byť unavený môže byť nebezpečné. Deti potrebujú primerané množstvo spánku pre svoj vývoj. Preto by sa mali vyhnúť ponocovaniu.

Spánok je pre deti naozaj dôležitý, keďže má priamy vplyv na ich mentálny a fyzický vývoj.

Koľko spánku potrebuje dieťa? Dieťa do šiesteho mesiaca svojho života nemá vybudovaný návyk. Približne od šiesteho mesiaca sa príprava na spánok stáva čoraz dôležitejším  rituálom. Dieťa v tomto veku spáva priemerne štrnásť hodín. Vo veku od jedného do troch rokov by mali spať v priemere desať až trinásť hodín denne. Život batoľaťa je aktívny a vzrušujúci. Preto si potrebuje zdriemnuť aj dopoludnia alebo popoludní, aby nabralo nové sily. Spánkom sa predchádza únave a podráždenosti. Predškoláci – deti vo veku od troch do šiestich rokov – ešte stále potrebujú stráviť pomerne dosť času v posteli. Je to v priemere desať až dvanásť hodín denne. Päťročné dieťa, ktoré sa v noci vyspalo dostatočne, už nepotrebuje poobedňajšiu siestu. Aj keď čas, keď si poleží a oddýchne, nie je na škodu. Malí školáci sa už úplne vyhnú poobedňajšiemu spánku. Deň v škole býva únavný. Vyžaduje si veľkú dávku pozornosti a sústredenia sa a aj kvalitný nočný spánok, ktorý by mal trvať približne desať hodín.

Každé dieťa je iné a aj jeho požiadavky na spánok sú odlišné. Dôležité je, aby netrpelo nedostatkom spánku, čo by mohlo spôsobiť nemalé problémy. Riziká vyplývajúce z nedostatku spánku sú oveľa vážnejšie ako mrzutá nálada Vášho dieťaťa. Nie nadarmo sa hovorí: Musíš veľa spinkať, aby si vyrástol veľký. Možno povedať, že deti rastú v spánku.

Ako dostať deti do postele bez kriku? Deti sú prešibané stvorenia a vždy si vedia vymyslieť, prečo ešte nemôžu ísť spať. A rodičov to rozčúli. Ale čas pred večerným spaním by sa nemal viesť v duchu zápasenia kto viac vydrží. Mala by to byť príjemná časť zvyšku dňa, keď rodič má možnosť lepšie spoznať svoje dieťa a dieťa zas príležitosť stráviť čas so svojimi rodičmi napríklad pri takej jednoduchej činnosti, ako je čítanie rozprávky. Mal by to byť čas, keď puto medzi vami a vaším dieťaťom ešte viac zosilnie. Dieťa nemá zaspávať s plačom, ale pokojne, s pocitom bezpečia. Účinnou metódou, ako dostať deti pomerne pokojne do postele a zároveň ich v nej aj udržať, je vytvoriť si večerný rituál. Určitá rutinná činnosť pred spaním pomôže dieťa pripraviť na skorý a dobrý spánok. Pre dieťa je rutina veľmi dôležitá, lebo potrebuje vedieť, aká činnosť bude nasledovať, keď sa iná skončí. Presne určeným rituálom pred spaním a, samozrejme, aj jeho dodržiavaním, si dieťa vytvorí zmysel pre čas. Správny večerný rituál by mal byť jednoduchý, aby mu dieťa rozumelo, a nemal by trvať viac ako 30 minút. Nech už zvolíte akýkoľvek režim alebo rituál, snažte sa byť v jeho dodržiavaní dôslední každý večer. Len tak bude skutočne fungovať. Ak Vaše dieťa spraví niečo zlé, netrestajte ho tým, že preskočíte čítanie jeho obľúbenej knižky.  

Zdroj: www.wellnessmagazin.sk        

Späť