Vhodný odev do MŠ?

14.08.2014 18:05

Vhodný odev do MŠ?

Deti v MŠ by si chceli všetky aktivity užívať naplno. Myslite na to, že sa vaše deťúrence najviac naučia vlastným objavovaním, a nehľaďte na to, že sa sem - tam nejaké oblečenie zničí. Máte však možnosť predchádzať nepríjemným náhodám a možnosť pomôcť dieťaťu stráviť deň v MŠ plnohodnotne.

1. Neobliekajte deťom veci, ktoré sú vám vzácne, tzv. sviatočné.

Deti do materskej školy nechodia na módnu prehliadku alebo súťaž. Určite je veľmi lákavé obliecť vašu princeznú ako Barbie alebo poslať do kolektívu „malého frajera“. Aj v dnešnej dobe sa dá za pár korún kúpiť oblečenie, ktoré je „in“, ale nebude vám ľúto, keď doslúži  svoju funkciu a jednoducho ho vyhodíte alebo použijete na handry. Oblečenie, ktoré budete chcieť odložiť pre ďalšieho potomka alebo stálo veľa peňazí či je vám inak vzácne, do materskej školy nepatrí.

2. Snažte sa riadiť aktuálnym ročným obdobím.

Jar a jeseň: najideálnejšie je dieťaťu obliecť tielko, tričko s krátkym rukávom, tepláky(pančušky podľa potreby) a mikinu (svetrík) – ktorú podľa potreby použije. Na von ľahkú „prechodnú“  bundu, tenkú čiapku.

Zima: tielko, tričko, tepláky, pančušky a mikinu. Vhodné je mať vyhradenú kombinézu alebo otepľovačky (nepremokavé), čiapku, šál a, samozrejme, rukavice. (nepremokavé)

Leto: podľa počasia pripadá do úvahy tričko, tepláky prípadne krátke nohavice a tričko s dlhými rukávmi či ľahší svetrík, šiltovka alebo klobúk.

Dáždnik do materskej školy nepatrí. Vhodný je pršiplášť. Ten môže v skrinke odpočívať celý rok.

3. K materskej škole neodmysliteľne patria prezúvky a odev na cvičenie.

Obuv má byť ľahko obúvateľná pre dieťa, pevná. V žiadnom prípade nie sú vhodné šľapky.

Stretávame  sa často s tým, že rodičia v snahe ušetriť dajú dieťaťu o číslo (niekedy aj dve) väčšie papučky či papuče po súrodencovi. Uvedomte si, že deti, ktoré navštevujú materskú školu, strávia v papučkách väčšiu časť dňa. Nesprávnou obuvou im deformujete nohu,  znemožňujete im aktívny pohyb a vystavujete ich veľkému riziku ublíženia na zdraví (vytknutý členok, pád zo schodov...)

Opak veľkých papúč sú malé papučky. Nehovoriac o následkoch nosenia takejto obuvi (deformácia nohy a s tým súvisiaci i rast, štiepenie nechtov, pľuzgiere...), sami podľa seba vieme, aké to je, keď tlačia topánky. Najlepším signálom na výmenu detskej obuvi je palec tlačiaci sa zo stabilnej formy papuče.

Pri výbere oblečenia na cvičenie (predškoláci) sa riaďte pokynmi učiteľky.(Ide o trenírky a tielka, alebo o tepláky a tričká.)

4. Pyžamo – podľa vlastného uváženia. V letných mesiacoch si deti pochvaľujú pyžamá s krátkymi nohavicami a rukávmi.

5. Vybavenie skrinky

Najdôležitejšia je náhradná bielizeň: aj keď váš drobec nemal už dávno žiadnu nehodu, stáva sa, že sa deti v zápale hry jednoducho zabudnú vypýtať na toaletu alebo sa pomočením prejaví prichádzajúca choroba, alebo sa jednoducho nechtiac oblejú, a potom bude náhradná bielizeň potrebná. Pre detské ego je veľmi ponižujúce, keď čas, kým sa bielizeň vysuší, musí stráviť len v pančuchách, nebodaj v náhradnom oblečení od druhého dieťaťa či v pyžame.

Náhradné oblečenie: spodná bielizeň, náhradné tričko, tepláky, ponožky.

6. Praktické

Gombíky a zips: Starší škôlkar by mal zvládať gombíky bez problémov, aj zips sa mu dá rýchlo ovládať. Pozor však na niektoré druhy oblečenia, s ktorým sa zle manipuluje. (napr. traky)

Guma: Najistejšia na nohaviciach je guma. Takéto nohavice sa ľahko sťahujú a vyťahujú. Lepšia je širšia, a nie priúzka guma.

Rifle úzke nohavice: Oblečte si rifle a drepujte v nich, váľajte sa, pokúste sa sadnúť do tureckého sedu... ak je vám to pohodlné, tak môžete dať dieťaťu aj rifle. Výskumy však ukazujú, že sú nevhodné na dlhodobé nosenie pre dospelých, tak určite nebudú vhodné pre vaše „poklady“.

Dôležitým detským doplnkom k oblečeniu je hygienická vreckovka, na jeden druh oblečenia aspoň jednu (v bunde, vo svetri, v teplákoch)

Dieťa treba od narodenia vychovávať k určitej úcte k veciam. I k oblečeniu! Neznamená to, že ak sa povie oblečenie „na von“, že ho musí roztrhať alebo naschvál ničiť. V predškolskom veku sa však jednoducho nedá istému opotrebovaniu šatstva, ako napr. občasným deravým „kolienkam“, vyhnúť. Vyvarujte sa ako rodičia toho, že budete dieťa za zodraté topánky či deravé kolená neprimerane karhať.

 

Čo so sebou do škôlky?

 

Je vhodné brať so sebou obľúbenú hračku dieťaťa?

Ak viete, že dieťa  potrebuje tú- ktorú  hračku z domu, aby sa osmelilo v novom kolektíve, treba zvážiť, či mu vyhoviete. V škôlke majú deti k dispozícií množstvo zaujímavých a edukačne podnetných hračiek, takže obava o nedostatok nie je na mieste.

Ak Vaše dieťa spáva s nejakou obľúbenou hračkou a viete, že ho  jeho prítomnosť upokojí, je na mieste mu v tejto veci vyhovieť a dovoliť mu to

Ak donesie dieťa hračku z domu, treba rátať stým, že sa s ňou budú hrať aj iné deti a je teda väčšia pravdepodobnosť, že sa poškodí, čo môže byť problém hlavne pri finančne nákladnejšej hračke

Nosiť sladkosti či iné maškrty do škôlky?

V  škôlkach sa udomácnila tradícia, že ak má niektoré z detí meniny alebo narodeniny donesie nejakú drobnosť-  zväčša v podobe sladkosti alebo ovocia pre ostatné deti v MŠ.

V iné dni sa snažte nedávať dieťaťu sladkosti (už vôbec nie , ako náhradu raňajok).

     V neposlednom rade si treba uvedomiť, že učiteľky v materskej škole sú tu nato, že v prípade akýchkoľvek otázok alebo nejasností sa na nich môžete kedykoľvek obrátiť.

Mami , oci nezabudni,

že do materskej školy potrebujem :

 

-fotokópiu preukazu poistenca       

-vyplnený evidenčný lístok

-4 ks WC papier

-2 balenie hygienických vreckoviek

-prezuvky (klasické papučky)

-čisté pyžamo každý týždeň

-hrebeň

-pohárik z umelej hmoty na pitie

-náhradné tepláky, tričko, spodnú bielizeň

-malý sedák na stoličku so šnúrkami

-obuv a oblečenie, v ktorom sa môžem hrať   v piesku, sedieť v tráve, liezť na  preliezačky, maľovať, modelovať...

Požiadavky sa v jednotlivých triedach môžu mierne odlišovať vzhľadom na vek detí. Informácie získate od svojich pani učiteliek v triedach.

 

Na všetko

si prosím napísať meno

 

 

 

Späť