Vianočný čas

24.01.2014 19:17

V každej domácnosti 1.decembra začínajú odbíjať pomyselné vianočné hodiny. Inak tomu nebolo ani v našej mraveniskovej rodine. Aby sme stihli všetko tak ako sme si vopred naplánovali, museli sme spojiť všetky sily detí aj celého kolektívu.

V prvom rade sa ešte pred príchodom Mikuláša patrilo vyzdobiť celú škôlku. Všetci sme priložili ruku k dielu a podarilo sa. Veď nás pochválil ten najvyšší- Mikuláš! A nielen pochválil, za pekné pesničky a básničky nám všetkým rozdal sladké balíčky. Naši predškoláci mali tú česť, predviesť pekný program na námestí pri príchode Mikuláša. Hanbu nám rozhodne neurobili, okrem Mikuláša sa veľmi páčili aj anjelikovi a čertovi a to už je čo povedať.

V decembri  nám prišiel spríjemniť dopoludnie ujo Jano z Detvy. Zaspievali sme si s ním veľa známych detských piesní, zatancovali si a zabavili sa. Teraz sme sa už mohli s chuťou pustiť do vianočných príprav.

Vianočné pečenie je na Slovensku dlhoročnou tradíciou. My sme začali so slaným cestom,

z neho sme vytvorili pekné ozdoby na stromček. Pečenie medovníkov už bola hračka. Prišla nám pomôcť babka Helka a aj vďaka nej nám to išlo ako po masle. Ako sa dajú krásne ozdobiť medovníky nám ukázala teta Zuzka. Skúšali sme aj my, ale priznávame, musíme ešte popracovať na technike. Ak sme mali čo i len chvíľku voľného času, pripravovali sme rôzne ozdoby, pozdravy, anjelikov, snehuliakov do vianočného stánku. Postavili sme ho priamo v našej škôlke a bol plný krásneho vianočného tovaru. Odozva zo strany rodičov a verejnosti bola veľmi srdečná. možno aj vďaka vianočnému punču pripraveného s láskou.

December sme ukončili besiedkou pri vianočnom stromčeku. Deti z B triedy nás potešili pekným programom. Netradične sme si celá škôlka na záver zaspievali pieseň Hallelujah. Mysleli sme si, že nálada už nemôže byť viac vianočná, mýlili sme sa. Darčeky pod stromčekom všetko ešte umocnili. 20.12. bol náš posledný spoločný deň v roku 2013. To, že sú Vianoce už naozaj za dverami nám pripomínali už iba štyri neotvorené políčka v adventnom kalendári. Všetci naši malí kamaráti odchádzali domov s obrovským očakávaním. Veríme, že im Ježiško splnil aj tie najtajnejšie priania. 

 

 

 

Späť