Za hviezdami

29.04.2015 18:29

Za hviezdami

V  marci je v našom Školskom vzdelávacom programe vyhradené miesto pre ciele s témou vesmíru. Deti sa prostredníctvom rôznych aktivít, hier, edukačných programov a prezentácií na IT oboznamujú s touto , možno pre ne abstraktnou témou. Aby sme im informácie priblížili čo najviac a najlepšie, každoročne organizujeme pre deti z predškolských tried exkurziu do Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána v Žiari nad Hronom.

Pre deti je to vždy veľký zážitok. Ten pre mnohé z nich začína už samotnou cestou autobusom. Nesmie chýbať proviant od maminy v ruksaku. To je veľmi dôležitá podmienka pre úspešný výlet.

Tento rok sme naplánovali exkurziu na 19.3.2015. O 8 hodine nás pred materskou školou čakal parádny autobus uja Tabernausa, ktorý nás sprevádza už niekoľko rokov. Deti privítal na  palube a vyrazili sme. Cesta ubehla rýchlo, bez ťažkostí.

O 9 hodine sme sedeli prezutí a plní očakávania pod obrovskou kupolou vo Hviezdnej sále. Po krátkom vysvetlení čo nás čaká, svetlá zhasli a my sme sa ocitli v úplnej tme. Začala rozprávka o Martinovi a hviezde. Po rozprávke nám vyčaroval ujo hvezdár hviezdnu oblohu a ukázal ako vychádza a zapadá slnko. S jeho pomocou sme našli niektoré súhvezdia.

Po krátkej prestávke sme navštívili Ufo sálu, kde deti na maketách mohli pozorovať, ako to vlastne všetko funguje. Prečo je deň a noc, kde má ktorá planéta svoje miesto.

Na záver, sme sa vybavili okuliarmi na pozorovanie zatmenia slnka a zaujímavým 3D obrázkom našej Zeme.

Pred hvezdárňou sa deti občerstvili všetkým, čo mamičky pripravili a mohli sme sa šťastne vrátiť do materskej školy. Zážitok to bol silný. To dokazovali aj kresby, ktoré deti kreslili v materskej škole alebo doniesli z domu.

Ďakujeme firme Anton Tabernaus – Autoškola TABO za bezpečnú jazdu a pani Helene Holoviczovej za zdravotný dohľad.

Vesmírne zážitky sme ukončili pozorovaním zatmenia slnka, ktoré bolo hneď na druhý deň. Špeciálne okuliare umožnili deťom pozorovať tento zaujímavý úkaz. 

Späť